1.KDY JE MOŽNÉ MÍCHAT PROTEIN S MLÉKEM?
Je pravda, že mléko díky obsahu tuku a laktózy (mléčný cukr) často dodá proteinu lepší a plnější chuť. V případě, že si jej chceme dát jen tak "na chuť" nebo jako náhradu denního jídla (svačinka v podobě proteinu s kouskem ovoce), je jeho kombinace s mlékem naprosto v pořádku.
Stejně jako u přidávání proteinu do ovesných kaší, dezertů nebo dalších jídel se tedy ani v případě jeho míchání s mlékem nemusíme bát, že by došlo ke znehodnocení obsažených bílkovin.
2. KDY JE NAOPAK VHODNĚJŠÍ PROTEIN SMÍCHAT S VODOU?
Bezprostředně po cvičení je však situace jiná. Díky výše zmíněným procesům, během kterých je výsledný produkt zbaven převážné části tuku i laktózy, se může syrovátkový protein pyšnit vynikající využitelností a také rychlým vstřebáváním obsažených bílkovin. Obzvláště po tréninku je rychlá dodávka aminokyselin do svalů velmi žádoucí, protože se dočasně zvyšuje schopnost těla syntetizovat (tvořit) svalové bílkoviny.
Smícháním proteinu s mlékem však do našeho potréninkového nápoje opět přidáme pracně odstraněný tuk a laktózu, čímž jeho vstřebávání zpomalíme. Po tréninku je z tohoto důvodu opravdu lepší volit syrovátkový protein v kombinaci s čistou vodou.