Aplikace
Moje OMEGA
ZAJÍMAVÁ TÉMATA O VÝŽIVĚ

KOLAGEN JAKO DOPLNĚK STRAVY

Jistě jste si všimli obrovského boomu kolagenových doplňků stravy a možná jste se, stejně jako já, pousmáli, když jste narazili třeba na kaši nebo tyčinku s kolagenem.

Menší opakování: Kolagen je bílkovina, která je součástí pojivových tkání. Je jednou z hlavních složek pokožky a může zejména za její pevnost. S věkem však produkce kolagenu klesá, zároveň je vlastními enzymy z těla odbouráván, a proto mimo jiné dochází ke stárnutí pokožky.

Kolagen najdeme v potravinách, jako jsou:

  • vepřové koleno
  • prorostlý hovězí steak
  • vývar z kosti
  • tlačenka
  • pečené kuře, ze kterého pořádně okoušeme chrupavky
  • krůtí krky
  • želatina (pozor na její rostlinné alternativy – tam kolagen nenajdeme)
  • rybí kůže a šupiny
  • vejce

Asi víte, že v rámci výživové osvěty platí hlavně to, že pokud jí člověk pestře a je plně zdravý, nepotřebuje doplňovat v suplementech vůbec nic. To však neznamená, že neexistují lidé, kterým určité doplňky stravy zjednoduší život – například pokud někdo nejí maso a snaží se o hubnutí, může mu pomoci přidávat si do jídla protein, aby doplnil zdroj bílkovin bez dalšího tuku navíc. A tak pokud nejíte nic z výše uvedených potravin, můžete suplementaci kolagenu zvážit.

Asi jste si všimli, že kolagen obsahují pouze živočišné potraviny. Ano, jde o živočišnou bílkovinu – ale opět, tím, že se bílkoviny stejně musí nejdřív natrávit na peptidy a aminokyseliny a až následně je z nich v těle budován kolagen, tvoří i jedinci, kteří se stravují vegansky, potřebné množství kolagenu pro správnou funkci pokožky. Na druhou stranu – správnou nutně neznamená nejlepší možnou.

Ke kolagenu jsem byla od začátku hodně skeptická. Už proto, že ho už delší dobu používají např. výrobci levnějších proteinových tyčinek, aby nahnali obsah bílkovin, nicméně bílkovina kolagenu rozhodně není dobře využitelná pro stavbu svalových vláken jako bílkoviny z jiných zdrojů, takže to považuji spíš za matení zákazníka. Třeba v proteinové tyčince je hned na 2. místě, což znamená, že jde o 2. nejčetnější složku v tyčince. A celkový obsah bílkovin krásně roste, aniž by byly dobře využitelné třeba po sportu.

Takže pokud některý výrobce přidá do potraviny kolagen a chvástá se vysokým obsahem bílkovin u produktu, jde především o chytrý marketing.

Ale když pomineme to, že konzumace kolagenu není úplně vhodná pro naplnění denní potřeby bílkovin, co jeho v poslední době tolik opěvovaný vliv na kvalitu pokožky? Výrobci slibují opravdu mnoho – vyhlazení vrásek, vymizení celulitidy, rychlejší hojení ran a vymizení jizev, hydratace kůže a její mladistvý vzhled.

Takže co si z toho odnést? Užívání kolagenu je velký boom. Pokud máte pocit, že ve vašem jídelníčku chybí přirozené zdroje kolagenu, můžete si některý doplněk stravy pořídit a třeba efekt uvidíte – vždyť ve výsledku je to stejně nejvíc o Vašem subjektivním pocitu, a pokud budete se vzhledem pokožky spokojenější poté, co každý měsíc utratíte tisíc korun za suplementy a je to pro Vás smysluplná investice, rozhodně Vám to nebudu rozmlouvat. Zároveň však nemám důvod doporučovat suplementaci kolagenu plošně – není pro to dostatečná evidence a kolikrát se kvalita pokožky změní k lepšímu i po jednoduchých změnách ve Vašem jídelníčku, jako je například častější zařazení ryb.